FRİTÖZ
Fritöz; derin, kızartma için kullanılan bir mutfak cizhazıdır. Yüksek sıcaklıkta yağa batırarak pişirme yöntemidir. Yağa batırılarak kızartıldığı için etrafa yağlar sıçrama yapmayacağından ve kapağı kapalı bir şekilde kızartma işlemi yapacağınızdan etrafa koku yaymayacağından temiz ve hijyenik bir şekilde kızartmanızı yapabilirsiniz. Bu kolaylığı sayesinde büyük konfor sağlayacağından dolayı siz de zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Özellikle kızartma aşıklarının bayılacağı bir cihaz olup kızartmaya çok daha fazla lezzet katmaktadır. Akla her ne kadar ilk olarak direkt endüstriyel mutfak malzemesi gibi gelse de birçok çeşidi olup ev tipi fritöz çeşitleri de bulunmaktadır. Mutfağın olduğu her yerde fritöz kullanabilirsiniz örneğin kafelerde, şirketlerde, restoranlarda, otellerde. Fritöz denince çoğumuzun aklına patates kızartma makinesi geliyor peki ya fritözler sadece patates kızartmaya mı yarıyor? Elbette hayır.
FRİTÖZ MODELLERİ
Günümüzde ihtiyacından da artmasından kaynaklı birçok fritöz modelleri mevcuttur. Mutfağın olduğu her yerde ihtiyaç duyulan fritöz zaman ve enerjiden tasarruf ettirirken, kızartılan yiyeceklere lezzet katmasıyla büyük önem taşımaktadır. Birçok fritöz markaları tarafından üretilmektedir. Oldukça fazla çeşidi de bulunan fritöz ihtiyaçlarınıza cevap verecek niteliktedir ev tipi fritöz, sanayi tipi fritöz, endüstriyel fritöz gibi. Kapasitelerine göre farklılık gösteren fritözler; 2 litre fritöz, 3 litre fritöz, 5 litre fritöz ya da yüksek kapasiteli endüstriyel fritözler de bulunmaktadır. Küçük kapasiteli fritözler ve büyük kapasiteli fritözler arasında fiyat farkı bulunmaktadır. Ayrıca kullandığı enerji tiplerine göre de fritözler birbirlerinden ayrılırlar. Elektrikli fritözler, en çok tercih edilen tür olarak karşımıza çıkar. Propan fritözlere ise daha güvenli bir kullanıma sahiptir. Ama genelde küçük hacimli üretildikleri için büyük ürünlerin kızartımı için uygun değildirler. Bir diğer fritöz tipi de air fritözler dir. bu fritöz çeşidi yağ kullanmadan kızartma imkanı sunmakla birlikte dışı çıtır içi yumuşak öğünler hazırlamanıza yardım eder. Lezzetli kızartmalar için ihtiyacınıza göre fritöz tercih edebilirsiniz.
FRİTÖZ İLE BİRÇOK MALZEMEYİ KIZARTMAK MÜMKÜN
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi fritözler elbette sadece patates kızartmak için kullanılmıyor. Peki neler kızartılıyor hemen inceleyim;
Patates, Patlıcan, Havuç, Karnabahar, Brokoli ve aklınıza gelen diğer tüm sebzeler
Paneler ve diğer kaplamalı kızartmalar
Donmuş kızartılabilecek olan gıdalar (soğan halkası, donmuş patates vs.)
Sigara böreği, Paçanga böreği, Pişi ve diğer kızartılabilecek hamur işleri
Köfte, Biftek gibi et ürünleri
Karides, Kalamar ve balık gibi deniz mahsulleri
Tavuk, Baget, Pane, kanat gibi beyaz etler
Bunların dışında kızartıldığında lezzetli olduğunu düşündüğünüz her şey fritözde kızartılabilir.
FRİTÖZ ÇEŞİTLERİ
Fritöz seçiminde birçok faktör bulunmakla birlikte tamamen ihtiyaç ve bütçeye göre değişiklik göstermektedir. En iyi fritöz seçiminde kızartma kalitesi çok önemlidir aynı şekilde önemli olan bir diğer hususta nerede kullanacağınızdır. Ev tipi fritöz mü, sanayi tipi fritöz mü karar verip fritöz fiyatları da göz önünde bulundurularak kendiniz için en iyi fritöz ü bulabilirsiniz.
ENDÜSTRİYEL FRİTÖZ FİYATLARI
Endüstriyel fritöz fiyatları ürünün kapasitesine ve sahip olduğu özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Genelde ortalama bir bütçe oluşur. Zaman zaman yapılan indirimler ve kampanyaları takip ederek hesaplı bir şekilde iyi bir fritöze sahip olabilirsiniz
ENDÜSTRİYEL FRİTÖZ MODELLERİ
Paslanmaz çelikten yapılması, çıkarılabilir ve temizlenebilir parçaları bulunması, elektrikli ürünler olması, emniyet ayarı bulunması fritözleri kızartma yapımında kullanılabilecek en konforlu cihaz konumuna getirmektedir. Bazı ürünler ise elektrikli değil gazlıdır. Kişi kendi kullanım çeşidine göre ürünü tercih edebilir. 10 litreden 50 litreye kadar kapasitesi farklılık gösterebilir. Sitemizde de Electrolux, Öztiryakiler gibi farklı model ve markalara ait fritöz seçenekleri bulunmaktadır.
FRİTÖZ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI HUSUSLAR
Zarar görmemeniz adına yapmamanız gereken en önemli şey fritözün içine ıslak malzeme koymamaktır. Örneğin dilimlenmiş ve belli bir müddet suda bekletilmiş sebzelerin kurulanmadan fritöz e konmaması gerekir. Kızartma işlemini tamamladıktan sonrada fritöz tamamen soğumadan temizlik yapılmamalıdır. Kızartma işleminden sonra kalan yağları ise şişelerde biriktirerek geri dönüşüme kazandırabilirsiniz.
FRİTÖZ İLE KIZARTMA MİKTARINI VE SÜRESİNİ SORUN ETMEYİN
Kızartılacak olan malzemenin miktarına göre fritözün haznesine yağ ekleyin. Kızartma sepetinin ne kadar dolu olacağına bakarak da yağ miktarını ayarlayabilirsiniz. Küçük bir porsiyon için yağ haznesini tamamen doldurmak gereksiz olup, hem enerji hem de yağ israfına sebep olacaktır. Yağı fritözün haznesine ekledikten sonra yağın iyice ısınmasını bekleyin. Gösterge ışığı hazır olduğunda malzemeleri kızartma sepetine dikkatlice ekleyin ve sepet mekanizmasının yağ haznesine inmesini sağlayın. Pişirme süresini ayarlamak için üretici firmanın belirttiği talimatları takip edin. Kullanma kılavuzunda ya da fritözün üzerinde en çok kullanılan, kaç dakika piştiğini görebilir ve buna göre ayarlama yapabilirsiniz. Pişirme süresinin sonunda sepet mekanizmasını kaldırın ve fritözün kapağını açın. Birkaç dakika boyunca fazla yağın hazneye akmasını bekledikten sonra kızartmalarınız sunuma hazır. Afiyetle yiyebilirsiniz.